REIZEN

Wil je hip zijn en erbij horen? Pak dan je koffers richting Benidorm

By Kurt Aerts gesponsorde content
Wil je hip zijn en erbij horen? Pak dan je koffers richting Benidorm

In mijn herinnering, vervormd door een leraar aardrijkskunde, is Benidorm een badplaats aan de Costa Blanca waar 66.000 inwoners leven. De luchthaven Alicante ligt op nauwelijks 40 km en op een gemiddelde zomernacht slapen er 660.000 vakantiegangers. Het Belroy Hotel van de familie Brackx was een halve eeuw geleden de pionier van de Vlaams-Spaanse luchtbrug. Het TUI-vlaggenschip op de Avenue. del Mediterráneo is intussen iconisch geworden maar weet zich telkens opnieuw heruit te vinden. Welkom in het meest zonnig stukje Spanje waar het kwik tegen de 25 graden leunt…
Mario De Wilde

We draaien de klok bijna een halve eeuw terug. Jetair wordt in 1971 opgericht door pater familias en Oostendenaar Gerard Brackx, die later ook wel de ‘ontdekker van Benidorm’ wordt genoemd. Brackx startte toen met wekelijkse vluchten richting Benidorm en liet er ook appartementen bouwen. Daarna opende hij Belroy en volgde een succesverhaal, gekruid met autobussen en vliegtuigen vol Vlamingen, optredens van B.V’s, giga groeicijfers en in 2001 een overname door de Duitse groep TUI AG. Stichter Gerard Brackx overleed in 2011 en op zijn doodsprentje stond fier ‘Ereburger van Benidorm’.

Twee uur naar de zon
Het is maart 2019 en de blauwe TUI-vogel heeft zich zopas met een zacht sprongetje op Spaanse grond neergezet. 115 minuten geleden stonden we nog in Oostende. Geen files, parking op zowat 100 meter van het vliegtuig en stressloos inchecken. Aan boord van de Embraer E-Jet E190 nagenoeg100% Vlamingen. De bagageband op Alicante Aeropuerto is er eentje van de snelle want onze trolley arriveert na amper 7 minuten. Een half uurtje later staan we voor de ingang van Belroy Hotel. Ons ‘Wat & Hoe in het Spaans’ kunnen we achterwege houden want aan de lobby worden we in perfect Nederlands ontvangen. “Dat er gratis wifi in heel het hotel is, een klein overdekt zwembad, een groot zoetwaterzwembad buiten, een hoofdrestaurant in buffetvorm, een Japans restaurant en de absolute to do, Café Belroy. The Brussels is intussen passé composé…Appermont, Crucke, Samantha, Jo Leemans, Eddy Wally, Toni Corsari en ’s lands populairste Koentje traden er op…

Hoogste hotel van Europa
The sky is the limit. Dat mag je in Benidorm heel letterlijk nemen want de hotels krabben er aan de wolken. Goed er zijn wel een aantal buildings waarvoor de bouwtoelating door de overheid duidelijk een vergissing was. Gedurende een bepaalde periode gold het principe als je zeezicht wil kunnen aanbieden dan moet je in de hoogte gaan. Dat ging goed, tot het de spuigaten uitliep, met onder meer een krankzinnige de bijna 200 meter hoge Bali III-toren, het hoogste hotel van Europa. De overheid ging dan ook flink op de rem. We passeren de dijk. Vreemd, op de nabijgelegen strandboulevard nauwelijks sandalen met witte sokken of overjaarse bilspleten in te nauwe leggings. Ook het beeld van de Benidorm Bastards ontgaat me voorlopig. Ligt het aan de periode van het jaar? Is er een Sudoka-kampioenschap aan de gang of zit iedereen binnen aan de bingo?

40 jaar hostess in Benidorm
Anouk Petit werkt al 14 jaar in Belroy. Eerst als adjunct-directeur en sinds 2014 als directeur. Ze merkt onze verbazing: “In de wintermaanden hebben wij zo’n 65% Vlaamse klanten. In de zomerperiode beperkt zich dat tot 20/30%. Veel van onze gasten komen al meer dan 20, 30 jaar naar ons. Het merendeel van ons personeel werkt hier ook al een kwarteeuw of langer en spreken perfect Nederlands.” Claudine is erbij komen zitten. Ze is al veertig jaar hostess in Benidorm en ja, ze blijft zich hier amuseren. “Benidorm schudt stilaan haar oubollig imago af. Akkoord, tijdens de winter heeft de kuststad nog steeds de aantrekkingskracht van een vliegenvanger op tachtigplussers. Zij komen al jaren en jaren en ze zitten op dezelfde stoel als tien jaar geleden. Hangen zal hij of zij die het waagt om op een namiddag uitgerekend dat tafeltje in te palmen”, aldus Claudine die in september 1979 in Benidorm toekwam….

De onbekende wijken
Het is zondag en dat betekent wekelijkse markt op Avenida de l’Amiral Bernat de Sarria. De witte sokken staan sterk afgeprijsd en ik hoor een Spaanse marktkramer roepen: “Mooi tafellaken kopen. Niet duur, goedkoper dan in Blokker bij jullie.” Claudine loodst ons naar het oude Benidorm. Het is een aaneenschakeling van kleine straatjes waar winkeltjes en tal van kleine tapasbars mekaar afwisselen. In Plaza de la Constitución vind je meer locals dan toeristen en dat is steeds een goed teken. De tapas in oud Benidorm zijn heerlijk: kleine stukken krokant brood met gerookte zalm of ham, gamba’s, toastjes met allerlei soorten kaas en olijven. Overgoten met een Spaanse Moscatel, sangria of Nisperos likeurtje (abrikoosachtige mispels). Saludos! Terug in Belroy vertelt Anouk Petit ons het geheim van Benidorm: “Wie hier met anderen, en dan vooral landgenoten contact wil, die krijgt het ook en zelfs in veelvoud. Waarschijnlijk is dat de geheime formule van het succes van Benidorm.”

Hasselt meets Brugge
Wie van dit alles geproefd heeft, zowel van de tapas als van de sfeer van oud Benidorm, die bekijkt de stad met andere ogen, meer op mensenmaat. Door zijn ligging heeft de baai van Benidorm heel het jaar door een zacht klimaat. In de zomer kan het er erg druk zijn, maar eens buiten juli-augustus daalt de rust er weer en ben je er onder mekaar met vakantiegangers die steeds weer terugkomen, die aangetrokken worden door het gevoel graag onder de mensen te zijn. De boekhouder uit Hasselt, de Brusselse Leon en de Oostendse Greta: ze zitten schouder aan schouder en keuvelen over het slechte weer in België. Zelfs al kom je in de winter alleen naar Benidorm, dan nog zal je niet lang alleen zijn. Met dikke tegenzin verlaat ik na drie dagen dit zonnig paradijs. Net op het moment dat ik aan de luchthaven van Alicante afgezet wordt, komt er een eerste wolkje opzetten. Plaagstootje van God, zullen we maar denken….

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider