CULTUUR

Ontdek Antwerpen in één dag

By Redactie
Ontdek Antwerpen in één dag

Antwerpen is een prachtige stad.

3, 2, 1… Start aan het Centraal Station

Het ‘Centraal Station’ is een prachtig startpunt als je arriveert met de trein in één van de prachtigste stations van Europa! Vergaap je aan de lyrische architectuur van deze spoorwegkathedraal. Loop tot achteraan, waar het station uitmondt in het Kievitsplein

Tip: Als je via de centrale ingang het station uitwandelt, bevindt zich aan je rechterzijde de ZOO. Je kan er aan de hoofdingang gratis de flamingo’s bewonderen.

Slenteren langs bling-blingwinkels

Vanaf het Kievitsplein ga je langs het station door de Pelikaanstraat terug naar de zijkant van het station. Onderweg passeer je de Diamantbeurs en heel wat bling-blingwinkels.

Shoppeuh op de Meir

Draai links de Keyserlei op. Blijf rechtdoor stappen richting ‘de shoppingstraat bij uitstek’: de imposante Meir.

Hou even halt bij de Stadsfeestzaal. Een magnifiek gerestaureerd gebouw, vernield door een brand en minutieus terug tot leven is gebracht met authentiek bladgoud en marmer. Loop dit overweldigend pand uit aan de achterkant tot Hopland met de meer exclusieve winkels..

Gezelligheid troef op de Vogeltjesmarkt

Draai meteen links in de Meistraat en stap naar het Theaterplein. Tijdens het weekend koop je o de overbekende Vogeltjesmarkt groenten, fruit, bloemen, Griekse en Marokkaanse specialiteiten, Thaise gerechten en drink je – zoals de echte sinjoren – een glaasje cava.

Begeef je via de Graanmarkt naar de Schuttershofstraaat en Huidevettersstraat. Je vindt er nog meer exclusieve shops met ronkende namen als Hugo Boss, Armani, Delvaux… Daarna beland je even terug op de Meir en draai je links de Schoenmarkt op.

Neem de tijd om het Hoerenkappelletje te bezoeken. Vaak loopt men dit kleine juweeltje voorbij. Stap behoedzaam binnen, respecteer de stilte en bewonder het interieur en de ingemetselde ex-voto’s. Deze kleine oase betekent een toevluchtsoord voor iedereen, ongeacht rang of stand. Heel veel hoertjes bidden er … vandaar!

Via de Groenplaats naar de Grote Markt

We kuieren naar de Groenplaats en stappen voorbij het standbeeld van Pieter Paul Rubens richting de… Grote Markt met het schitterende stadhuis. 

Als je via de Suikerrui naar de Scheldekaaien stapt, kom je sowieso terecht aan ‘t Steen. De reuzen Antigoon en Lange Wapper hebben hier gewoond. Stap de andere richting uit, richting voetgangerstunnel. 

Aan de voetgangerstunnel – die je naar Linkeroever brengt – vind je roltrappen uit de jaren dertig. Echt een monument én een belevenis. Op dit ogenblik restaureert de stad Antwerpen de buitenkant exact zoals het vroeger was… Besliste de moeite waard!

Snuisteren op de Vrijdagsmarkt

Via Steenhouwersvest draai je links naar de Vrijdagsmarkt: een coccoon-pleintje. Heerlijk rustig, sympathiek, schaduw- én zonrijk. Elke vrijdagochtend kan je hier snuisterijen kopen per opbod. 

Onze ontdekkingstocht gaat daarna via de Hoogstraat en de Wijngaardstraat naar het idyllisch Hendrick Conscienceplein. 

In de Moriaanstraat kan je terecht bij het oudste café van Antwerpen: Quinten Matsijs. Willem Elsschot en Paul Van Ostaijen dronken hier hun pintjes.

Afsluiten op het De Conincplein

Tegenover reiscafé Via-Via kan je de tram nemen naar het station. Je kan hier meteen de trein op. 

Of je struint nog even door de Chinese straat (je kan niet missen!) naar het De Conincplein. Vroeger berucht om de criminaliteit. Nu omgetoverd tot een tof plekje met een sereen terras aan de bib Permeke!

Heb je zin gekregen om Antwerpen ‘anders’ te ontdekken? Doen! De afstand bedraagt slechts 8,5 kilometer.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider