CULTUUR

Bezoek deze winter de 7 gezelligste kerstmarkten van Vlaanderen

By Redactie
Bezoek deze winter de 7 gezelligste kerstmarkten van Vlaanderen

Het einde van het jaar nadert en dan vinden traditiegewijs over heel Vlaanderen honderden gezellige en sfeervolle kerstmarkten plaats. Maar waar komt deze traditie precies vandaan?

Kerstmarkten zijn komen overwaaien uit Duitsland. Vandaar dat ook glühwein en braadworsten op geen enkele kerstmarkt ontbreken. Maar naast deze lekkernijen bieden plaatselijke verenigingen en handelaars ook steeds vaker producten uit eigen streek aan.

Kerstmarkten hebben ontegensprekelijk een link met kerstdag, de dag waarop Christenen de geboorte van Jezus Christus vieren. Als we nog verder het verleden in duiken, dan werd op 25 december midwinter gevierd in onze streek.

Volgens historici werden de eerste kerstmarkten in de Middeleeuwen georganiseerd. Wellicht gebeurde dat toen meer uit noodzaak om te overleven, dan om gezellig te feesten. De harde winters zorgden ervoor dat producten zoals vlees niet makkelijk kon worden getransporteerd en dus waren plaatselijke markten het enige alternatief.

De oudste bekende kerstmarkt is die van het Duitse Bautzen. Het is de plaatselijke slagersgilde die in 1384 het recht kreeg om vlees op een speciale marktdag te verkopen. De markt is dit jaar aan zijn 634ste editie toe. Ook de kerstmarkten van Dresden en Nürnberg behoren tot de oudste kerstmarkten in Duitsland.

Anno 2018 vindt onder elke kerktoren in Vlaanderen een kerstmarkt – of in sommige gevallen een wintermarkt – plaats. En geef toe, het is toch zalig om gezellig met familie en vrienden een glaasje te drinken en kerstaankopen te doen. Je steunt er in de meeste gevallen zelfs de lokale verenigingen en handelaars mee.

Deze zeven kerstmarkten zijn absolute aanraders (naast de kerstmarkt in je eigen dorp of stad uiteraard).

Winterpret in Brussel
30 november tot en met 6 januari 2019
winterpret.be

Kerstmarkt in Antwerpen
8 december – 6 januari 2019
www.kerstmarktantwerpen.be

Winter in het park in Oostende
30 november tot en met 6 januari 2019
www.winterinhetpark.be

De Gentse Winterfeesten
7 december – 9 januari 2019
www.gentsewinterfeesten.be

Leuvense Kerstmarkt
12 – 23 december 2018
leuvensekerstmarkt.com

Winterland Hasselt
24 november – 6 januari 2019
www.winterland.be

Wintermarkt Brugge
23 november – 1 januari 2019
www.brugge.be

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider