LIFESTYLE

Soms compleet illegaal, maar het levert wel mooie beelden op

By Redactie
Soms compleet illegaal, maar het levert wel mooie beelden op

De nieuwste hype in fotografieland heet Urbex. Het woord is een samentrekking van ‘urban’ en ‘exploring’. En dat maakt meteen veel duidelijk.

Fotografen speuren op internet naar mooie meestal verlaten en vervallen locaties die bovendien vaak ook verboden terrein zijn. Met behulp van Google Maps zoeken ze naar een manier waar ze makkelijk deze locatie kunnen bereiken en hoe ze ongemerkt kunnen binnenglippen. Uiteraard helpen Urban Explorers elkaar door locaties in binnen- en buitenland met elkaar te delen.

Sublieme foto’s van verval

Een verlaten villa of kasteel compleet met inboedel, deels ontmantelde fabrieken, een door klimop overgenomen schooltje, in onbruik geraakte metrobuizen, weggerangeerde treinstellen,
spooksteden, de ruïne van een kerk. Urban explorers rijden er duizenden kilometers per jaar voor. Ze spenderen een fortuin aan camera en lenzen, waden door water en klauteren over muurtjes voor die ene sublieme foto van verval.

Europa telt honderden abandonded places, gebouwen of complete dorpen die geschikt zijn voor urban exploring. Op veel plekken is het dus illegaal om binnen te dringen om foto’s te maken, maar soms is het (tegen betaling) mogelijk om verlaten plekken in je eigen tempo te ontdekken.

<h3

Deze hobby is zo aantrekkelijk vanwege de combinatie tussen kunst en adrenaline. Je hebt kans dat je achterna wordt gezeten door agenten of beveiligers. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Het gaat de fotograaf om de schoonheid van het verval.

Het kloppend hart van de Urbex-beweging zijn vaak besloten onlinegroepen en forums. Aansluiten bij een groep is nodig om over vervallen locaties te weten te komen, hoe je er binnenkomt en in welke staat ze verkeren. Groepen koesteren hun zelfontdekte locaties.

In een groep rechtstreeks vragen naar locaties is not done. Nieuwkomers zullen eerst moeten investeren in contacten.

In de afgelopen jaren is urbex in hoog tempo een groeiende trend geworden onder liefhebbers van avontuur, die hun buitenactiviteiten van het platteland naar de stad hebben verplaatst. Fotografie vormt de kern van urbex en wordt toegepast om deze verborgen werelden te documenteren, eren en met anderen te delen voordat ze onopgemerkt in het niets verdwijnen.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

3 comments
 1. Avatar
  Frans Moens

  Fort de la Chartreuse In Luik. Het fort is goed te vinden en erg makkelijk toegankelijk.
  De staat van het pand gaat hard achteruit en de bovenetages zijn niet veilig meer te betreden…

 2. Avatar
  Mike portaels

  Urbex fotografie heeft inderdaad altijd de mix in zich gehad tussen “eigenlijk mag dit niet” & “hopelijk betrappen ze me niet” & “waaaaaaaaaaaauw”. Nevertheless, het blijft prachtige resultaten opleveren op zich alleen en zeker in combinatie met een fashion, portret shoot (wat ook dikwijls het geval is). Als je goed rondkijkt in je eigen buurt zijn er veel plaatsen die hun beste al tijd hebben gehad en kandidaat zijn.
  Tijdens mijn fotografieopleiding in de Holstraat in Gent, had je achter het gebouw een domein waar vervallen schuren, gebouwen, bedrijfspanden, onderkelderingen, etc … waren (eigendom van het Bisdom Gent). Het spreekt voor zich dat wij daar veel te vinden waren voor onze opdrachten :-).

  Gr, Mike

Slider