LIFESTYLE

Günther Neefs: “De markt is al een paar jaar ingestort, dus moeten we alternatieven zoeken”

By Mario De Wilde gesponsorde content
Günther Neefs: “De markt is al een paar jaar ingestort, dus moeten we alternatieven zoeken”

Als ik de trein in Mechelen uitstap zie ik hem meteen staan. Ook al resideert hij al vrijwel zijn hele leven lang in de stad van de Romboutstoren, voor passanten en pendelaars blijft Günther Neefs een opvallende verschijning. Overigens, nog steeds geen grammetje vet voor de intussen 53-jarige Maneblusser. “Ja, ik probeer toch elke dag aan mijn conditie te werken”, aldus Neefs. 53 lentes dartel en jong. Zijn opwachting in deze Go50 Gazette is dus niet geheel toevallig…

Günther Neefs begon zijn carrière in 1985 als percussionist bij een bigband. Zijn ouders, papa Louis en mama Liliane, verloor Günther (15 jaar toen) al heel snel. Op tweede kerstdag in 1980 werd de auto –met Günther op de achterbank- gegrepen door een andere wagen. Een schokgolf ging door Vlaanderen. Maar zijn muzikale genen kon hij niet negeren. Omringd door blazers en ritmesecties voelde hij zich als een vis in het water en het duurde dan ook niet lang voor zijn wonderbaarlijke stem hem achter de microfoon doet belanden. Ondertussen staan er al 16 albums op het palmares. Pop, rock, soft-jazz, swing, soul, bigband, ballade en funk smelten bij Günther harmonieus samen tot één brok power.

Wat bracht het jaareinde voor de familie Neefs?

Günther: “We trekken nu al een jaar of vijf naar het Spaanse Calpe. We hebben daar oudejaarsavond bij 20 graden gevierd. Bovendien is het binnenland fantastisch mooi, er zijn lekkere restaurants, dagelijks vluchten naar Brussel of Charleroi en de luchthaven Alicante is vlakbij. Het is wellicht niet toevallig dat zoveel Belgische wielerploegen daar komen fietsen als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Intussen zit daar ook al een flinke Vlaamse enclave. Weet je dat de mensen in die regio ook het langst leven in heel Europa? Begin maart ga ik er bovendien voor het tweede keer optreden. Het Benidorms Theater om het een naam te geven….”

Wat leverde 2018 muzikaal op?

Günther: “In het najaar heb ik samen met Guy De Pré (Radio-2 icoon) ons project ‘Roots 66’ voorgesteld. Eigenlijk begon alles als een grap. Muziek en auto’s hebben altijd al een sterke band gesmeed tussen Guy en ikzelf. Guy stuurde me op een gegeven moment een sms-je met de suggestie om iets rond de Amerikaanse muziek te maken en dat heeft ons niet meer losgelaten. In augustus vorig jaar zagen we hun grote droom uitkomen en hebben we samen een tocht gemaakt op de meest mythische van alle wegen: US Route 66. Een zoektocht over de grote plas naar de roots van onze favoriete muziek. Het werd een multimediaal project met live-reportages op Radio 2, een roadmovie op dvd en een authentieke elpee.”

Klopte het plaatje een beetje zoals je verwacht had?

Günther: “Toch wel, ik was al een paar keer in Chicago en Los Angeles geweest, maar Texas en het binnenland nog niet en daar trof me toch de enorme weidsheid van het decor. We reden soms uren aan een stuk in eenzelfde verpletterend landschap. Heel bijzonder eigenlijk. Weet je, eigenlijk is die route 4000 km lang maar wij hebben er 5000 gedaan. We hadden een Gopro vooraan onze auto geplaatst en dat leverde echt wel spectaculaire beelden op. Vaak reden we een uur zonder ook maar één tegenligger te passeren.”

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Günther: “Dat is soms veel minder sexy als velen denken. Ik moet mijn boekhouding in orde houden, boodschappen doen, af en toe koken. Mijn echtgenote Tanja werkt fulltime en dus ben ik voor een groot deel de huisman. Dat lukt trouwens perfect. ’s Avonds ga ik vaak optreden of ben ik met nieuwe muzikale dingen bezig. Dat is vaak arbeidsintensief want je moet de juiste partners vinden en ik doe alles zelf. Ik ben mijn eigen platenlabel, denk mee over de lay-out en inhoud van het geheel en moet er ook voor zorgen dat de opvolging gebeurt. Dat is ook broodnodig want de cd-markt is al een paar jaar volledig ingestort. Dan moet je wel aan allerlei nevenprojecten werken.”

Nevenprojecten?

Günter: “Ja, zo noem ik het en zal Go50 Gazette al meteen een Belgische primeur geven. Tijdens onze Amerikaanse trip leerden we veel toffe mensen kennen met als hoogtepunt een ontmoeting met Jay Leno, de Amerikaanse host van The Tonight Show. We hebben allebei een gemeenschappelijke passie voor auto’s en hadden een afspraak van 20 minuten met hem, maar uiteindelijk bleven we twee uur. Onvergetelijk. Maar ook Bjorn Soenens, de VRT-nieuwscorrespondent in Amerika, is ons komen opzoeken. Welnu, met Bjorn zijn we zopas de muziekstudio ingedoken en binnen enkele weken komt ‘Wandrin Star’ (Lee Marvin) uit. Jaja, Bjorn Soenens gaat zingen. Kijk, dat is één voorbeeld dat voortvloeit uit een soort toevalligheid, maar mijn leven toch wel heel speciaal maken.”

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider