VAB test verkeerskennis senioren. Hoe zit het met jouw parate kennis?

By Redactie
VAB test verkeerskennis senioren. Hoe zit het met jouw parate kennis?

De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) testte in zijn meest recente magazine de rijvaardigheden en de kennis van het verkeersreglement van vier senioren. Voor 1977 was het namelijk niet verplicht om een rijexamen af te leggen en kon je je rijbewijs afhalen in het gemeentehuis of bij de politie.

De senioren geraken niet geheel zonder kleerscheuren door de tests, maar doen in het magazine de oproep hen te helpen om “de oude regels te onthouden en de nieuwe te leren kennen.” De slotconclusie is dat het verkeer en de verkeersregels enorm zijn veranderd. Aan stoppen met rijden denken de deelnemers aan de proeven alvast nog niet.

Er gaan regelmatig stemmen op om oudere chauffeurs opnieuw een aantal proeven te laten afleggen.

“Studies over het nut van zogenaamde herkeuringsonderzoeken voor senioren spreken mekaar veelal tegen. Volgens de een heeft een doorgedreven screening van oudere bestuurders in het verkeer zin, volgens een ander maakt het nauwelijks een verschil in de ongevallenstatistieken”, schrijft VAB. “Waar de onderzoekende instanties wel eensgezinde adviezen over geven, is het belang van rijhulpsystemen en een doordachte weginfrastructuur.”

“Aangezien mobiliteit een basisbehoefte is, wordt die niet minder met de leeftijd, integendeel”, aldus hoofdredacteur Jan Creten. “Ook ouderen willen hun sociaal netwerk onderhouden, zelfstandig willen winkelen en recreatieve uitstappen maken. Voor hen is de auto het belangrijkste verplaatsingsmiddel. (..) Met het ouder worden vermindert ons reactievermogen, we zien of horen wat slechter. Dat wil niet per se zeggen dat een auto besturen onveilig wordt. (..) En als we dan toch een leeftijdsgrens moeten noemen: vanaf je vijfenzeventigste doe je er goed aan om even bij je huisarts langs te gaan en je rijgeschiktheid te laten nakijken.”

Wat vind jij? Vind je dat oudere chauffeurs opnieuw een rijexamen moeten afleggen?

Wil je graag weten hoe je met jouw kennis van het verkeersreglement is gesteld, dan kan je dat op rijbewijs-online.be te weten komen.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider