WERK

8 tips om van 2019 jouw beste jaar ooit te maken

By Katrin Van de Water gesponsorde content
8 tips om van 2019 jouw beste jaar ooit te maken

We wensen elkaar met de feestdagen vanalles, vaak het ‘allerbeste’, maar wat is dat ‘allerbeste’? Dat is voor iedereen anders en niet altijd makkelijk te verwoorden… Maar met deze acht tips kom je alvast een heel eind!

1. Wat zijn je successen van het afgelopen jaar?

Schrijf gedurende 5 minuten 10 zaken op waar je trots op bent wat je bereikt hebt in het afgelopen jaar. Bekijk het breed genoeg: dat kan in verschillende levensdomeinen zijn, zoals werk, financiën, relatie en gezin, persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten, gezondheid of een bijdrage aan de samenleving zijn.

Stel jezelf de vraag:
 Wat heb je geleerd, hoe ben je gegroeid, welke uitdagingen heb je aangepakt, welke nieuwe dingen heb je gedaan…?

2. Deel je successen van het afgelopen jaar

Het is heel leuk om deze oefening met een dierbare vriend(in) of met je partner te doen. En je successen te delen met hem/haar. En te luisteren naar de successen van de ander!

Stel jezelf de vraag:
Heb ik successen van mezelf en/of anderen gedeeld? Heb je het nog niet gedaan? De feestdagen zijn daar een ideaal moment voor. Je bent samen met jouw dierbaren… Het is goed om stil te staan bij wat je hebt bereikt.

3. Voel dankbaarheid

We focussen zo vaak op wat er niet goed gaat. Voel hoe het is om al deze zaken bereikt te hebben! Wees dankbaar…
‘Whatever you appreciate and give thanks for will increase in your life’
(Sanaya Roman)

Stel jezelf de vraag:
 Waar ben jij dankbaar voor in 2018? Schrijft deze zaken eens op.

4. Vier! Feest!

Bedenk hoe jij je successen van dit jaar wil vieren, eventueel samen met die dierbare vriend(in)/partner. Dit is een goede manier om je enthousiasme aan te wakkeren en jezelf te motiveren om nieuwe plannen te maken, om komend jaar voor te bereiden.

Stel jezelf de vraag: Welke successen heb je gevierd en hoe? Welke nieuwe successen wil je gaan vieren in het volgende jaar?

5. Droom groot!

Stephen Covey zegt : ‘Begin met het einde eerst. Want pas als je weet hoe dat eruit ziet, kan je bij het begin beginnen’. Wat wilde jij eind 2018 bereikt hebben op de hierboven vermelde levensgebieden? En wat wil je in 2019 bereiken? Schrijf dit op, hoe concreter hoe beter! ‘Als we niet weten naar welke haven we koers zetten, is geen enkele wind gunstig’ (Seneca)

Stel jezelf de vraag: 
Wat heb je opgeschreven en in hoeverre heb je dit bereikt? Wat wil je in 2019 bereiken?

6. Visualiseer

Je kan een dreamboard maken van hoe jij wil dat jouw jaar eruit ziet. Je verzamelt allemaal foto’s en eventueel woorden die passen bij de doelen op je 7 levensgebieden en hangt dat op een plaats in je huis waar je regelmatig passeert.

Stel jezelf de vraag: 
Hoe zag jouw dreamboard eruit? Kijk je er nu ook nog hetzelfde tegenaan of is er wat veranderd op één van de 7 levensgebieden?

7. Deel

Bespreek je doelen op de 7 levensgebieden en je dreamboard met die dierbare vriend(in), je partner. Door je doelen helder te hebben kan jij veel beter focussen, weet je waar je naar toe wil en waar je ja en nee tegen kan zeggen…

Stel jezelf de vraag: 
Met wie heb jij jouw dreamboard gedeeld? Herhaal deze opdracht eens op een ander moment, kijk of de uitkomsten van het gesprek nog hetzelfde zijn.

8. Maak een plan

Wat heb jij nodig om je doelen te realiseren? Wie of wat kan je helpen? Wat ga je doen? Nu, in 3, 6, 9 maanden? Hoe ga je jezelf belonen als je je doelen gehaald hebt? Bespreek dit op geregelde tijdstippen met je vriend(in), partner en stimuleer elkaar…

Stel jezelf de vraag: 
Klopt jouw plan? Heb jij gedaan wat je hebt opgeschreven? Wat is het resultaat hiervan?

Nog niet alles eruit gehaald wat er in zit? En wil jij je professionele situatie in 2019 verbeteren? Bekijk dan zeker ons aanbod op passionforwork.be. We helpen je graag.

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in ons gratis eBook Personal Branding (/), wat door meer dan 22.000 mensen is aangevraagd.

Je kan bij ons terecht met loopbaancheques en KMO-portefeuille. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 uur coaching voor € 80 (werkelijke waarde is € 1.100, Vlaamse subsidie), ook voor zelfstandigen!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!
Passionforwork.be

Katrin Van de Water
zaakvoerster Passion for Work

Download hier het gratis eBook Personal Branding

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider