HOBBY'S EN VRIJE TIJD

Win tickets voor de filmvoorstelling ‘Girl’

By Redactie
Win tickets voor de filmvoorstelling ‘Girl’

De internationaal gelauwerde film ‘Girl’ van regisseur Lukas Dhont (27) wordt op donderdag 10 januari in Kinepolis Antwerpen vertoond en jij kan er gratis bij zijn. GOfifty heeft 75 duo-tickets voor deze unieke filmvoorstelling in samenwerking met het kabinet Gelijke Kansen van Vlaams minister Liesbeth Homans, distributeur Lumière en producent Menuet. De film wordt gevolgd door een nabespreking met Myrte Dierckx van het Transgender Infopunt. Klik hier en maak kans op één van onze duo-tickets.

Lara wil ballerina worden

‘Girl’ laat je binnenkijken in het leven van Lara, die niks liever wil dan ballerina worden. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar het is vooral haar lichaam dat tegenstribbelt, want Lara is geboren als jongen.

Lukas Dhont: “Mijn vader wilde dat ik een scoutsjongen zou worden. Hij zette mij en mijn broer elke week af aan het terrein zodat we samen met de andere kinderen in de modder konden spelen of kamperen. We vonden het allebei vreselijk om erheen te gaan. We wilden liever acteren, zingen en dansen want dat waren manieren om ons écht uit te leven.”

“Vele jaren later, toen ik net begonnen was aan de filmschool, las ik een krantenartikel over een jong meisje. Ze was geboren in een jongenslichaam maar ze was ervan overtuigd dat ze een meisje was. Ik was onmiddellijk verkocht. Mijn goesting om iets te doen rond dit dappere meisje – dat de maatschappij waarin gender en geslacht onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden uitdaagt – was enorm. Zo ontstond dus ‘Girl’.”

Ook op oudere leeftijd

Met zijn succesvolle film ‘Girl’ maakt regisseur Lukas Dhont (27) het transgender thema bespreekbaar voor een groot publiek. Het zijn trouwens niet enkel jongvolwassenen die voor zichzelf een plaats in de maatschappij zoeken, maar net zo goed ouderen. Ook op latere leeftijd kan het identiteitsvraagstuk komen bovendrijven.

Het is volgens het Transgender Infopunt onmogelijk om exact te zeggen hoeveel personen in onze maatschappij transgender zijn.

“Niet alleen omdat de groep zo divers is, en niet altijd duidelijk is wie geteld zou moeten worden, maar ook omdat niet alle trans personen medische en/of juridische stapen zetten waardoor ze geregistreerd worden. Trans personen zijn in deze zin dan ook een ‘verborgen’ groep in onze maatschappij.”

“Een Nederlands en Vlaams onderzoek bevroeg de genderidentiteit van de algemene bevolking, en dus niet alleen trans personen. Uit deze onderzoeken blijkt dat 0.7% van de geboren mannen en 0.6% van de geboren vrouwen zich psychisch méér het andere dan het eigen geboortegeslacht voelt.

Toegepast op de Belgische bevolkingsgegevens komen we dan al snel uit op een groep van om en bij de 30.000 Belgen. Dat is een grotere groep dan de aantallen die instromen in de zorgsector en de aantallen die officieel een geslachtsverandering laten registreren”, aldus het Transgender Infopunt. Wat dat laatste betreft lieten tussen januari 1993 en juni 2017 992 Belgen een aanpassing van de registratie van hun geslacht in de akten van de burgerlijke stand doorvoeren.

De film ‘Girl’ wordt op donderdag 10 januari om 20 uur vertoond in Kinepolis Antwerpen. Na de vertoning volgt een nabespreking met Myrte Dierckx van het Transgender Infopunt. Maak kans op één van onze 50 duo-tickets door dit formulier in te vullen. De winnaars worden via e-mail op de hoogte gebracht. ‘Girl’ loopt nog steeds in de bioscoop.

 

Deze actie vindt plaats in samenwerking met Kinepolis Antwerpen, Gelijke Kansen Vlaanderen en Lumière.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider