HOBBY'S EN VRIJE TIJD

Wat moet je weten over een buizenversterker en nog niet wist

By Redactie
Wat moet je weten over een buizenversterker en nog niet wist

De buis is terug van nooit helemaal weggeweest, en dat is best verbazend voor een technologie die een tijd lang tot uitsterven gedoemd leek.

Buizen zijn – of waren, naargelang hoe je het bekijkt – een belangrijk onderdeel in de wereld van elektronische schakelingen. De geschiedenis van de buis – ook wel lamp genoemd – begint in 1904, als de Brit Ambrose Fleming een patent neemt op de elektronenbuis.

Wat is er nu zo bijzonder aan een buizenversterker?

Als je de foto in het artikel bekijkt zie je al direct met al die lampen dat hij al behoorlijk afwijkt qua opbouw van een gewone versterker. De buizenversterker is werkelijk gemaakt om een pronkstuk te zijn, en veel aandacht te trekken. Het ziet er ook een beetje retro uit. Het is een technologie die vroeger de norm was toen er nog geen sprake was van elektronische componenten zoals transistors, diodes,… en waren buizen de enige optie om een versterker te bouwen. Wat vroeger de norm was is nu een ‘niche’ geworden.

Een deel van het hifi minded publiek blijft bij buizenversterkers zweren omdat die toch hun eigen speciale karakteristiek hebben. En op zich is dit eigenlijk een beetje grappig, omdat een op transistor gebaseerde versterker probeert om naar een zo puur mogelijk signaal te gaan, introduceren buizenversterkers eigenlijk vervorming. Dat is op zich een bewuste keuze van fabrikanten van buizenversterkers omdat het ook zuiverder kan, maar iedereen is het zo gewoon geworden dat er zoiets bestaat als het ‘warm geluid’ van een buizenversterker.

Wat een buizenversterker in weze doet is vervorming toevoegen, harmonische vervorming, dat is vervorming die gelukkig niet onaangenaam klinkt. Heel veel mensen vinden het aangenaam dat “warm karakter” en het is net dat wat als positief wordt ervaren, maar strikt genomen ben je eigenlijk het signaal aan het vervuilen.

Dat klinkt allemaal zo een beetje negatief, maar dit is een preferentie gebaseerd op smaak. Maar als je nu kijkt bijvoorbeeld naar gitaarversterkers of instrumentversterkers daar wordt wel eens bewust net naar die extra vervorming gestreefd.

Minder hard en agressief

Buizenversterkers kunnen ook heel goed om met te hoge belastingen, en dat is nu net iets waarop elektronisch gebaseerd componenten versterkers al gauw beginnen te ‘klippen’, wat als heel onaangenaam wordt ervaren. Een buizenversterker zal dit toch op een meer elegante manier gaan aanpakken. Het is dan nog altijd niet perfect, maar het klinkt nog altijd vrij acceptabel, minder hard en agressief.

Wat ook één van de zaken is aan een buizenversterker waar mensen veel van houden is, dat je er mee kan mee gaan spelen. Je kan die buizen vervangen door andere modellen, die een nu net iets andere karakteristiek hebben. Hier is ook een hele subcultuur rond ontstaan. En ik kan mij ook best voorstellen dat er hifi liefhebbers zijn die naast hun solid state versterker ook een buizenversterker hebben geïnstalleerd in hun ‘luisterkamer’ voor een bepaald type muziek.

Heel bijzonder producten gebaseerd op een ‘oude technologie”, maar nog altijd met veel charme en appeal wat versterkers heden ten dage toch een beetje missen.

Wat moet dit allemaal kosten?

Buizeneindversterkers vallen over het algemeen duurder uit dan transistorversterkers. Dat zit hem niet alleen in de kost van de buizen zelf. Ook de transformatoren en de duurdere voedingen drijven de prijs op. En net als in een voorversterker moeten de buizen na een paar jaar sowieso vervangen worden. Hou er ook rekening mee dat de buizen van een eindversterker fors duurder kunnen uitvallen dan de buizen van een voorversterker.

Conclusie

Hoewel hier en daar praktische nadelen verbonden zijn aan het gebruik van buizen bieden ze wel erg bijzondere klankeigenschappen die je met transistors niet zomaar even kan emuleren.

De prijskaartjes van de toestellen maken wel duidelijk dat buizentechnologie meestal niet goedkoop is, al zijn er ook uitzonderingen op die regel te vinden.

Als je zin hebt gekregen om er zelf een keertje van te proeven – want hoeveel je er ook over leest, op een gegeven moment moet je toch echt gaan luisteren om te weten of het iets voor jou is – maak je best een afspraak met een gespecialiseerde hifizaak.

Check de onderstaande clips.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider