HOBBY'S EN VRIJE TIJD

Tips om je vinylplaten goedkoop en gemakkelijk te reinigen

By Redactie
Tips om je vinylplaten goedkoop en gemakkelijk te reinigen

Om te zorgen dat je platen het beste klinken is het natuurlijk belangrijk dat ze goed schoon zijn. Gooi je vinyl nu niet meteen weg. Met deze tips klinkt jouw platencollectie namelijk weer als nieuw!

De Microvezeldoek

De goedkoopste manier om je platen regelmatig te reinigen, en iets dat je misschien wel in je huishoudkast liggen hebt, is het microvezeldoekje. Met het doekje ga je zonder veel druk te geven over de platen, waardoor het door middel van de miniscule vezeltjes de meeste stofjes mooi van de plaat kan vegen. Het doekje kan je droog gebruiken of eventueel een klein beetje vochtig maken. Wel steeds goed wassen in de wasmachine, anders blijft het vuil in het doekje hangen.

Antistatische borstel

Dit ga je wellicht niet in je kast liggen hebben, maar voor weinig geld heb je toch wel een middel om je platen grondiger te reinigen dan met een doekje. De borstel is speciaal ontworpen om dieper in de groeven te gaan, zonder deze te beschadigen. De borstel neemt ook de statische elektriciteit weg van de plaat waardoor hij ook minder stof gaat aantrekken kort nadat je hem gereinigd hebt.

Reinigingsarm

Ietsje duurder maar ideaal als je niet je vele platen met de hand wil afstoffen en reinigen. Dit toestel werkt net zoals een toonarm en plaats je naast je platenspeler. Terwijl je platenspeler speelt gaat deze arm, voorzien van een borsteltje, over de groeven van de plaat. Zo kan je in je luie zetel blijven zitten terwijl je platen gereinigd worden.

Reinigingsroller

Deze roller heeft een kleverig oppervlak dat het meeste stof van je platen verwijdert. De roller zelf blijft zijn klevende eigenschap behouden dus moet nooit vervangen worden. Er bestaan ook rollers die voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden en die een stuk goedkoper zijn. 

Schoonzuigen

Nadat de plaat is schoongemaakt met behulp van vloeistof en borstel wordt de plaat schoongezogen met behulp van een plastic buisje wat dwars op de plaatgroef staat. Dit kan omdat in het buisje een lange spleet zit. 

Platenwasser

Deze platenwasser zal wel bekend zijn bij de meeste fervente verzamelaars. De plaat wordt tussen twee panelen geschoven waar de plaat gespoeld wordt door een speciale vloeistof en borstels, maar zonder het label te beschadigen. Werkt heel goed, maar wat prijzig.

Waarmee je zeker NIET je platen moet reinigen

Bijtende en ontvettende producten zoals afwasmiddel, allesreiniger,… De meeste van deze producten bevatten alcohol of andere bijtende stoffen die de groeven beschadigen. Schuursponzen, ruwe stofdoeken,.. beschadigen eveneens je platen. Kraantjeswater kan op zich geen kwaad maar er wordt toch voorkeur gegeven aan gedestilleerd of gedemineraliseerd water omdat heel wat organische stoffen niet meer aanwezig zijn.

Tot slot. Neem je platenspeler ook eens af met een doekje. Of beter nog: een stofkap! Zoals de naam doet vermoeden houdt deze kap stof tegen dat op je draaitafel wil komen. Af en toe reinig de stylus (naald) reinigen met een speciaal borsteltje.

Het is natuurlijk verstandig om zo’n prachtige schone plaat niet in een vuile hoes te doen. Dus zorg dat u schone hoezen bij de hand hebt.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider