HOBBY'S EN VRIJE TIJD

Scubaduiken is de ideale hobby voor 45-plussers

By Redactie
Scubaduiken is de ideale hobby voor 45-plussers

Ja, hier zijn we op het juiste adres. Het was de eerste gedachte die bij mij opkwam toen ik de vele foto’s van mooi onderwaterleven zag hangen in de inkomhal bij Dirk en Viv in Kapellen. Het duurde dus niet lang of het gesprek ging over hun hobby (of mag ik zeggen passie ?) : scubaduiken en daaraan verbonden onderwaterfotografie.

GOfifty: Hoelang duiken jullie al en waarom hebben jullie deze stap gezet?

Dirk: “Een jaar of 9 geleden hadden we plannen om samen met de zus van Viv op vakantie te gaan naar Bali om daar een ex-collega te gaan bezoeken. Wat gaan we daar allemaal doen tijdens deze lange vakantie? Aangezien we beiden het nooit langer dan 10 minuten kunnen volhouden op een ligzetel aan het zwembad of strand was het al snel duidelijk dat we behoefte hadden aan een aangenaam tijdverblijf daar in Bali.”

“Als je dan gaat googelen blijkt dat duiken in Bali een logische keuze is. Duiken? Waarom niet? We hadden daar beiden al jarenlang interesse in. Ik kan me zelf herinneren dat ik als jong gastje gefascineerd was door de mooie documentaires van Jacques Cousteau.”

“Meteen rijzen dan vele vragen op. Hoe krijgen we dat voor mekaar? Zijn we daar niet te oud voor, wat kost dat enzovoort. Dus weeral gegoogeld en het bleek dat de plaatselijke duikclub tweemaal per week trainingen en lessen gaf. Al direct bij het eerste contact met de duikclub waren we al gerustgesteld. We waren zeker en vast niet de oudsten. We mochten meteen een proeflesje meedraaien. Ja, dat was leuk.”

“Om een lang verhaal wat in te korten. We hebben meerdere maanden verschillende opleidingen en trainingen gevolgd in het zwembad, gevolgd door onze eerste duikjes in de put van Ekeren. Het is dus niet bij deze eerste duiken gebleven. Onze eerste ‘tropische’ duiken in Bali waren onvergetelijk en toen wisten we het al: dit smaakt naar meer, dit is verslavend!! NOG, NOG!! Ondertussen staat de teller al boven de 500 duiken en we hopen dat er nog vele zullen volgen.”

GOfifty: Je leest toch regelmatig in de kranten van duikongevallen. Is duiken niet gevaarlijk?

Dirk: “Gevaarlijk? Ik durf dat te betwisten. Stel dat je zonder enige opleiding en begeleiding in een auto zou stappen en dan zou gaan rijden op ons wegennet, dan weet je dat dit gegarandeerd fout zal aflopen. Met duiken is dit net hetzelfde. Veronderstel dat je morgen naar de winkel stapt en daar een volledige duikuitrusting gaat kopen en vervolgens rij je verder door en je gaat in je ééntje ergens een duikje doen in de Oosterschelde of de Noordzee. Niemand kan je tegenhouden. De kans dat dit goed afloopt is minimaal.”

“Een duikopleiding bestaat uit 3 delen. Er is om te beginnen de theorie. Hier leer je alles over het duiken, de mogelijke gevaren, de regels en procedures, de invloeden van het duiken op het lichaam enzovoort. Alles komt uitvoerig aan bod.”

“Dan is er een tweede gedeelte waar er bepaalde vaardigheden in het zwembad worden aangeleerd zoals bijvoorbeeld het legen van de duikbril onder water, het buddy breathing (met 2 duikers ademen van 1 fles ) enzovoort. Tenslotte zijn er dan nog de buitenproeven waar je bijvoorbeeld reddingen en het navigeren aanleert.”

Alles gaat stap voor stap en volgens niveau. Voor sommige kandidaten kan dit zeer snel gaan, anderen hebben meer tijd nodig. Ik kan me nog een dame herinneren die ongeveer tijdens dezelfde periode als wij was beginnen met duiken. Ze was gewoon bang van water, zelfs onder de douche had ze al schrik! Wel, stap voor stap heeft ze telkens nieuwe zaken aangeleerd. Nu voelt ze zich thuis als een vis in het water en geniet ze volop van al het onderwaterleven tijdens haar vele duiken. Door telkens opnieuw bepaalde vaardigheden te herhalen wordt dit op den duur een automatisme. Je denkt er niet meer bij na. Het wordt een reflex.”

“Voor een buitenstaander lijkt het misschien allemaal wat saai en langdradig doch ikzelf heb dit zeker en vast zo niet ervaren. Het is echt leuk om telkens een stapje verder te kunnen gaan.”

GOfifty: Hoe diep gaan jullie tijdens zo een duik en hoe lang duurt deze?

Dirk: “De diepte op zich interesseert mij niet. Wij gaan duiken om iets te kunnen zien. Het meeste leven en de mooiste kleuren bevinden zich in relatief ondiepe waters tot maximum 20 meter.”

“Daarbij komt ook nog dat hoe dieper je gaat, hoe korter je duik is in principe. Tijdens de volledige duik ademen we lucht vanuit onze duikfles. Op is op We kunnen onderweg niet gaan bijtanken hé! Hoe dieper je gaat hoe meer lucht je verbruikt. Om een voorbeeld te geven, op een diepte van 20 meter verbruik je al 3 keer meer lucht dan aan de oppervlakte.”

“Dan moeten we ook nog rekening houden met eventuele decompressietrappen. Wat is dat nu weer hoor ik je zeggen? Tijdens een duik ademt een duiker lucht onder hoge druk in, hoe dieper je gaat hoe hoger deze druk zal zijn. Het grootste gedeelte van deze ingeademde lucht bestaat uit stikstof (78%). Na verloop van tijd zal het lichaam verzadigd worden van deze stikstof. Het vraagt wat tijd om deze stikstof terug af te voeren op een veilige manier. Dit doen we door op bepaalde dieptes even te blijven hangen om het lichaam de tijd te geven om deze overtollige stikstof te dumpen (door het uitademen). Het is uiteraard niet zo leuk als je deze verplichte decompressietrappen moet houden op een plaats waar er niets te zien is.”

“Hoe lang een duik duurt? Dit kan nogal variëren. Laat ons stellen dat we 1 uur als gemiddelde kunnen beschouwen. We hebben echter ook al duiken gemaakt van meer dan 2 uur en sommige duiken zijn al na 35 minuten afgelopen. Alles hangt af van de omstandigheden, de temperatuur, de stroming, de zichtbaarheid enzovoort.”

  

GOfifty: Waar en wanneer duiken jullie?

Dirk: “Zoals zojuist verteld waren onze eerste duiken in de put van Ekeren. Nu doen we nog wel enkele duiken per jaar hier. Dit is een zeer mooie locatie en vooral op het einde van de zomermaanden is deze put het mooiste. Dan is er volop leven te bespeuren en is de onderwaterbegroeiing op z’n best. Je ziet de snoekens jagen.”

“Wat we zeker en vast niet mogen vergeten, zijn de verschillende locaties in de Oosterschelde. De meeste mensen die nog nooit gedoken hebben, kunnen het zich gewoon niet voorstellen hoe mooi de Oosterschelde is, werkelijk een toplocatie. In het voorjaar komen de Sepia’s massaal afzakken naar de kustwateren van de Oosterschelde om hier hun eieren af te zetten. Dit is een onvergetelijk schouwspel.”

“Ik zal meteen wat bekennen. De eerste 2 tot 3 jaar hebben we zeer veel hier in de buurt gedoken. Zoals zojuist vermeld, is het inderdaad mooi hier. Maar jammer genoeg leven we wel hier in een koud kikkerlandje en gaan we steeds minder hier duiken. Buiten de temperaturen moet je hier ook nog rekening houden met getijden en kan ook de zichtbaarheid en stroming sterk afwisselen. Wij gaan duiken om iets te zien, als je letterlijk geen hand voor je ogen kan zien is voor ons de lol er rap af.”

“Toen we 8 jaar geleden heel enthousiast waren bij het duiken in onze wateren waren er ook al anciens-duikers die ons vertelden dat dit niet zo zou blijven. Destijds geloofden we dat niet. Ze hadden gelijk, inderdaad, we zijn nu meer ‘salon- duikers’ geworden.”

“Waar hebben we dan nog gedoken? Egypte, meestal in de regio Mars Alam. Jaren geleden heb ik een oude duiker ontmoet die mij de volgende waarheid verkondigde: “Duiken is een pracht alibi om op de mooiste plaatsen der aarde te vertoeven”. Wel, dat klopt wel meestal, immers als het onder water mooi is, dan is het meestal boven water eveneens mooi. Er is echter één uitzondering, namelijk Egypte. Dit is eigenlijk één grote zandbak met zeer weinig groen (buiten de kleine strook rond de Nijl) , voor de rest eigenlijk weinig mooi te zien. Tot je daar je kop onder water steekt, WOW , werkelijk zeer mooi. Bijkomend voordeel van Egypte is de relatief korte reisafstand. Op een paar uurtjes ben je in Egypte. We hebben de laatste jaren al een tiental keren hier gedoken, een aanrader.”

“In Thailand hebben we de Similan-eilanden en richelieurock gedaan met een liveaboard, dan verblijf je gedurende heel de vakantie aan boord van een schip en duik je vanaf dat schip, dus helemaal lazy-diving, 5 stappen doen en dan…plons het water in!”

“We hebben ook al een paar keer de Filipijnen gedaan, vooral leuk wegens de grote variatie onderwater, van microscopisch klein tot enorme walvishaaien.”
“De Maladiven is echt zoals je kan zien op de televisiereclames van Bounty of Bacardi, echte parelwitte stranden, blauwe zee, palmbomen op het strand, zeer mooi en vooral mooi om te duiken omdat je hier veel kans maakt om de grootste vissen van deze planeet te ontmoeten (walvishaaien). Wij zijn er eentje tegengekomen van zo een 13 meter lang! Onvergetelijk.”

“Raja Ampat is een eilandengroep in een verre uithoek van Indonesie, West Papoea. Hier zijn geen woorden voor. Dit hoort thuis op ieders bucketlist. Dit is ongetwijfeld de mooiste duiklocatie ter wereld, adembenemend mooi , en wat een diversiteit onder water!”

“En tenslotte last maar zeker en vast niet least…Bali. Hier hebben wij ons hart verloren. Ondertussen zijn we daar al een keer of 10 gaan duiken. Dit is voor ons een tweede thuis. De lokale mensen zijn onze vrienden geworden en het onderwaterleven blijft verrassen. Er zijn hier duikplaatsen bij waar we al minstens vijftig keer gedoken hebben, doch elke duik opnieuw vind je iets nieuws. Enige nadeel van Bali is de afstand. De vluchten duren verschrikkelijk lang, maar ja, je moet er iets voor over hebben he!”

GOfifty: Als ik zo allemaal hoor lijkt het mij toch wel een kostelijke zaak te zijn?

Dirk: “Eigenlijk valt het toch wel best mee hoor! Wat kost er tegenwoordig geen geld? Als ik hoor wat sommigen uitgeven om te gaan skiën vind ik onze uitgaven nog heel schappelijk.”

“Je bent natuurlijk al een stuk van je budget kwijt aan het vliegticket, maar eens je op je Aziatische bestemming bent, valt het reuze mee. Zo kan je in Indonesië heerlijk en gezond eten voor een belachelijk bedrag. Voor 5 euro heb je daar al een zeer goede maaltijd. Ook het verblijf daar is heel betaalbaar. Voor 15 euro per dag zit je al op een mooie locatie.”

GOfifty: Kan je het duiken aanraden aan leeftijdsgenoten?

Dirk : “Ja, Volmondig ja! Zonder enige twijfel. Ik zeg vaak dat ik het spijtig vind dat we geen 10, 20 jaar eerder begonnen zijn met duiken. Eigenlijk is dit meer een wensdroom. We hadden immers 10, 20 jaar eerder andere prioriteiten. Om te beginnen waren er de kinderen. Je hebt gewoonweg geen tijd om te gaan duiken en vooral heb je daar niet de financiële middelen voor. Nu zijn de kinderen de deur uit en hebben die hun eigen leven opgebouwd en tevens is ons huis ondertussen al lang afbetaald zodat er middelen vrijkwamen voor dergelijke zaken.”

“Het duiken op zich is ook heel toegankelijk geworden voor jong en oud, vroeger – en dan spreek ik van de jaren 60-70 – waren het vooral jonge avontuurlijke mensen die gingen duiken en dit vooral als een uitdaging beschouwden. Destijds waren er inderdaad wel wat risico’s aan verbonden. Men wist nog niet goed wat de gevolgen waren voor het menselijk lichaam en heeft men dit soms met schade en schande moeten ondervinden. Ondertussen is er al heel veel geweten over al de mogelijke aspecten van het duiken en is er al zeer veel onderzoek naar verricht en weten we beter waar de risico’s zijn.”

“Ook kunnen we spreken over een ware revolutie van het materiaal waarmee gedoken wordt. Dit is momenteel uiterst betrouwbaar en super eenvoudig te bedienen én betaalbaar.”

“Ook op lichamelijk vlak zijn er geen enkele redenen waarom ouderen niet geschikt zouden zijn om te mogen duiken. Ik weet dat destijds tijdens één van onze eerste lessen theorie onze instructeur verkondigde dat duiken een sport was voor ‘lamzakken’ … Algemeen gelach toen, wat hij eigenlijk bedoelde, was dat tijdens een duik de duiker zo weinig mogelijk inspanningen gaat doen. Het is de bedoeling dat je zeer rustig bent onder water en tracht om zo weinig mogelijk te bewegen en zo min mogelijk energie ga verbruiken. Bijvoorbeeld als een gek tegen stroming in liggen palmen heeft uiteraard geen enkele zin… go with the flow! Je gaat anders teveel lucht verbruiken en tevens zal je zeer veel dieren afschrikken die geen boodschap hebben aan die druktemakers onder water.”

“Ik hou echter wel rekening met mijn leeftijd en neem daarvoor wat maatregels om het veilig en aangenaam te houden . Zonet had ik al verteld dat stikstof zich gaat ophopen in het lichaam naargelang je dieper en/of langer onder water bent. Om ervoor te zorgen dat we als duiker niet in problemen gaan komen door deze overdaad aan stikstof heeft elke duiker een duikcomputer.”

“Dit is een klein toestelletje (meestal aan de pols gedragen zoals een uurwerk) dat constant de diepte meet en tevens hoe lang je daar bent. Vervolgens gaat deze computer aan de hand van bepaalde computermodellen berekenen in welke mate je verzadigd bent en eventueel hoe lang je op welke diepte moet wachten om te decompresseren. Deze computermodellen zijn gebaseerd op referentie van jonge gezonde kerels zoals marineduikers. Uiteraard weet ik dat mijn sixpack al jaren geleden is vervangen geweest door 1 biervatje en heb ik in de laatste jaren al wat kilootjes erbij gekregen.. Het is niet meer wat het geweest is. Om nu toch veilig te kunnen duiken, stel ik mijn duikcomputer enkele trappen conservatiever in, m.a.w. deze zal sneller en langer reageren op eventuele stikstofverzadiging.”

“Tevens hoef ik niets meer te bewijzen. Ik heb totaal geen behoefte om extra grote dieptes te gaan opzoeken louter voor de kick. Ik zie bij ons in de club dat er zelfs meerdere duikers zijn die ouder zijn dan 70 en nog steeds genieten van hun duikjes.

GOfifty: We hebben het nog niet gehad over het fotograferen tijdens het duiken, Wat kan je daar over vertellen?

Dirk: “In het begin gaat al je aandacht aan het duiken en ben je constant met jezelf bezig en merk je bijna niets van je omgeving. Doch na een tijdje gaan er al veel zaken automatisch en bijgevolg krijg je meer aandacht voor je omgeving.”

“Als je die prachtige natuurdocumentaires zoals bijvoorbeeld de reeksen van BBC ziet is dit zeer indrukwekkend, als je dit echter met je eigen ogen kan zien is dit zo intens dat je op bepaalde momenten zelfs bijna vergeet om te ademen, zo geweldig !”

“Na verloop van tijd wil je deze intense ervaringen ook delen met je familie en vrienden. Je kan er natuurlijk over vertellen, maar mooie beelden laten zien is toch nog wel iets anders. Nu besef ik wel dat via Google je de meest prachtige foto’s en filmen over het eender welk dier kan terugvinden….maar het zijn niet MIJN foto’s of filmkes.”

“In de beginjaren was ik vaak al heel blij als ik een foto van één of ander visje kon maken. Nu tracht ik telkens om de lat iets hoger te leggen en let ik ook op de juiste compositie en achtergrond en tracht ik ook om speciale gedragingen vast te leggen. Soms moet je daar wel heel wat geduld voor hebben. Ik heb zo bijvoorbeeld al eens meer dan 40 minuten met mijn camera in de aanslag liggen wachten totdat een hengelaarvis ging geeuwen. Het is uiteindelijk gelukt. Die duik kom je dus boven met maar een foto, maar daar kan ik toch geweldig van genieten. Als ik nu mijn eerste foto’s waar ik vroeger zo trots op was herbekijk moet ik soms toch wel lachen, dergelijke foto’s zouden nu onmiddellijk gewist worden. Ik tracht telkens om te verbeteren.”

“Ik besef wel dat dit vooral voor mijn buddy – je duikt steeds met twee, met een buddy – wel wat ééntonig kan zijn. Meestal is het mijn echtgenote Viv die mijn vaste buddy is. We zijn een echt team. Zo zal zij vooral de omgeving afspeuren naar mooie onderwerpen en speelt ze ook een zeer belangrijke rol als veiligheidscoördinator tijdens de duik. Zij houdt de omgeving en mezelf in de gaten aangezien ik vaak intensief bezig ben met het fotograferen en zodoende mogelijke andere gevaren niet zie.”

  

GOfifty: Ik veronderstel dat onderwaterfotografie een kostbare zaak is, dergelijke toestellen kosten toch een fortuin?

Dirk: “Het allerbelangrijkste aan een mooie onderwaterfoto is de persoon die de foto neemt. Dat is trouwens net zo bij foto’s die aan land genomen worden. Ik heb al prachtige foto’s gezien die
genomen zijn met een kleine compactcamera van amper 200 euro of met een GoPro. Zo heb ik jarenlang gefotografeerd met een kleine compactcamera die zelf al waterproof was tot een diepte van 15 meter. Tijdens het duiken gebruikte ik daarvoor tevens een speciaal daarvoor ontworpen onderwaterbehuizing zodat ik tot op een diepte van 40 meter nog onbezorgd kon fotograferen. Dergelijke combinatie werkt werkelijk zeer goed en is relatief éénvoudig te bedienen.”

“De foto’s die je met deze toestelletjes kan maken zijn echt geweldig goed doch naarmate je meer jaren fotografeert merk je toch regelmatig dat je op de technische beperkingen en mogelijkheden stuit. Daarom heb ik onlangs de grote stap gezet en heb ik een ‘grote camera’ aangeschaft. Nu heb ik veel meer instelmogelijkheden, maar jammer genoeg kan je ook veel meer mispeuteren onder water. Het is dus heel wat moeilijker geworden doch ééns dat alles juist is ingesteld wordt je beloont met een mooie foto. Ik besef wel dat ik een de beperking van mijn camera niet meer kan gebruiken als excuus, nee….nu ligt de fout bij het ventje!”

  

GOfifty: Wij bedanken je voor je verhaal en we wensen jullie nog veel duikplezier toe!

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider