Schrijven met een vulpen is een kwestie van stijl

By Redactie
Schrijven met een vulpen is een kwestie van stijl

Mijn fascinatie voor vulpennen gaat al enkele jaren terug. Het is lastig uit te leggen aan niet-liefhebber van vulpennen. Maar als ik een mooie vulpen zie is er de drang om de pen te voelen, aan te raken, en te ervaren hoe hij schrijft.

Het is een gevoel dat sterker is dan mijn rationeel denkvermogen. Ik kan blij worden van de vulpenpunt, alsook de geur die de inkt vrijlaat tijdens het schrijven.

Het schijnt dat je met schrijven met de pen andere delen in je hersenen aanspreekt dan als je typt. Dat heeft te maken met wat er allemaal voor nodig is om met je hand te schrijven. Er moet van alles gecoördineerd worden wat ervoor zorgt dat je rechter en linker hersenhelft allebei actief zijn bij het schrijven met de pen.

De gelijkmatige beweging van je arm die rechtstreeks met je hart verbonden is, concluderen sommige voorstanders van de pen, zorgt ervoor dat je met de pen eerder vanuit je hart schrijft dan wanneer je typt.

Waarom zou je met een vulpen schrijven?

Een kwestie van stijl

Nu vulpennen niet meer worden beschouwd als het standaard schrijfgerei voor alledaags gebruik, is het verheven tot een voorwerp met een toegevoegde waarde. Een president ondertekent een verdrag niet met een balpen, maar hij gebruikt een vulpen.

Jarenlang plezier

Hoeveel balpennen heb je al kapot gemaakt, of ben je kwijt geraakt? Voor velen van ons is een balpen een verbruiksvoorwerp dat we weggooien wanneer het leeg is. Een vulpen daarentegen blijft tientallen jaren in gebruik als je ze goed verzorgt. Ze wordt zelfs beter met de jaren. Inktcartouches zijn goedkoper, en er is inkt beschikbaar in zoveel verschillende kleuren.

Een luxueuze en expressieve manier van schrijven

“Schrijven met een vulpen op roomwit papier heeft iets sensueels”, zegt Daisy Goodwin van de Sunday Times. Inkt van een vulpen glijdt moeiteloos over het oppervlak van de pagina. Je kan een zwier of een zwaai geven aan je letters en je kan hard maar ook zachtjes op het papier drukken. Door een specifieke nib, handgreep of pen te kiezen zal je een heel eigen schrijfstijl ontwikkelen (nibs van 100% goud passen zich werkelijk aan jouw schrijfstijl aan.)

Het verbetert je handschrift

Daarnaast wijst onderzoek uit, dat het schrijven met een vulpen het handschrift verbetert, doordat je rustiger en aandachtiger schrijft. Een goed schrijfinstrument verrijkt het handschrift.
Schrijven met pen en papier is ontspannend .

Het effect? Stilte, rust, … en dus ontspanning voor je hersenen. Heerlijk. Geen wonder dat schrijven in zo’n setting ook wel als ontspannings- of zelfs meditatieoefening wordt gebruikt.

Vulpennen in alle soorten

Je kan kiezen uit verschillende modellen en uitvoeringen. Van goedkopere modellen tot zeer luxe vulpennen die een zeer gewaardeerd relatiegeschenk zijn. Er zijn vulpennen voor rechtshandigen en vulpennen voor linkshandigen. Een vulpen vraagt immers om de juiste (schuine) stand ten opzichte van het papier.

Uiteraard is het belangrijk dat een vulpen lekker in de hand ligt om schrijfkramp te voorkomen. Wat voor jou de meest geschikte pen is is uiteraard zeer persoonlijk. De vulpen wordt ook op scholen veel gebruikt. Het is nog steeds het instrument om kinderen mee te leren schrijven.

Ik vond een mooi gedicht terug geschreven door Frans Maathuis, ongetwijfeld een vulpenliefhebber.

Ode aan de Vulpen

“Verlengstuk van mijn Hand” verlengstuk van mijn Geest, gestuurd door mijn stemmingen en gevoelens, soms zwierige letters, uitbundige krullen, dan weer bitse strepen, felle halen. Dan die momenten dat hij plotseling doodvalt, als een signaal: Mens, onthaast je! Hij zet mij aan om na te denken over vorm en nuancering. Hij deelt mijn emoties en weet zich op waarde geschat. Kortom: een metgezel, een vriend, en wel een heel getrouwe, een heel dierbare.

Bekijk op Youtube

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

2 comments

Slider