HOBBY'S EN VRIJE TIJD

Pittig verhaal uit de zeventiende eeuw kent succes

By Redactie
Pittig verhaal uit de zeventiende eeuw kent succes

Onder het motto ‘Lang zullen we lezen’ lag dit keer het boek ‘Gekroonde Hoofden’ van Jan Pauwels op ons nachtkastje. Het boek werd uitgebracht in februari van dit jaar en is intussen aan zijn derde druk toe.

De historische roman ‘Gekroonde Hoofden’ speelt zich af in het Vlaanderen van de zeventiende eeuw. De strijd tussen de bisschop van Gent en de abdis van het dubbelklooster van Maria Troon in Dendermonde zorgt daarbij voor een spannend boek. Het verhaal is gebaseerd is op waargebeurde feiten overgoten met een laag fictie.

Dossier met internationale weerklank

“Ik ben een verzamelaar van oude documenten die vooral betrekking hebben op Dendermonde en op die manier ontdekte ik in Brussel en waardevol document waarin een schandaal in het klooster Maria Troon in Dendermonde werd beschreven”, vertelt auteur Jan Pauwels.

“Het klooster gaf onderdak aan zowel paters als zusters en dat gaf aanleiding tot smeuïge feiten met internationale weerklank. Het zorgde voor spanningen tussen twee strekkingen binnen de kerk op dat moment. Het werd een symbooldossier dat zelfs verschillende keren op het bureau van de paus belandde”, weet Jan Pauwels.

De titel ‘Gekroonde hoofden’ verwijst naar de klederdracht van de toenmalige kloosterzusters. Zij hadden een linnen ‘kroon’ op het hoofd die op vijf plaatsen verwees naar de bloedingen van Christus aan het kruis.

Tweede boek zit in de pijplijn

Jan Pauwels werkt intussen aan een tweede historische roman waarin hij opnieuw de bisschop van Gent opvoert die een ander schandaal in zijn kerkgemeenschap onderzoekt. “Het boek zal ten vroegste binnen twee jaar in de winkel liggen. Ik schrijf namelijk voor mijn plezier”, glimlacht Jan Pauwels die in het dagelijkse leven onder meer woordvoerder is van Vlaams minister Joke Schauvliege.

Het boek is voor wie houdt van historische romans een must read. De auteur katapulteert je met pakkende beschrijvingen en een rijke woordkeuze vierhonderd jaar terug in de tijd.

Heb je het boek ook gelezen? Laat in de comments weten wat ervan vond.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider