HOBBY'S EN VRIJE TIJD

Muziekliefhebbers zweren bij vinyl en hebben daar hun redenen voor

By Redactie
Muziekliefhebbers zweren bij vinyl en hebben daar hun redenen voor

Al een tijdje is de vinylplaat weer helemaal terug van weggeweest. De muziekliefhebber krijgt weer kriebels van het draaien van lp’s. Langzaam maar zeker steekt de vinylplaat de cd zelfs voorbij in populariteit.

Het is toch bijzonder hoe een medium dat al decennia onveranderd is, en eerlijk gezegd best ouderwets is, het toch nog altijd goed doet.

Opvallend is dat heel wat jongere muziekliefhebbers meer muziek aankopen dan volwassenen, zeggen cijfers van de platenindustrie. Deze jonge muziekliefhebbers snakken naar het schitterende geluid van vinyl en mede dankzij de huidige platenmaatschappijen zal deze ‘trend’ nog wel even doorzetten.

Platenmaatschappijen laten weer albums op vinyl persen waardoor ook de jeugd naar vinyl gaat luisteren. Een verandering die niemand zag aankomen. Het vinyl oefent een sterke aantrekking uit.

Maar het kopen van een vinyl plaat is nu anders dan destijds toen platenwinkels alomtegenwoordig waren. Toen ging je naar een platenwinkel en kocht je een album. Tenzij je een audiofiel was – dan zou je een boutique-label kunnen zoeken dat speciale high-fidelity-opnames maakte.

Ondanks de aanhoudende groei in de verkoop van lp’s zijn vrijwel alle vinylplaten tegenwoordig kleine-partij-boetiekpersen. Er zijn limited editions, collector editions, audiophile editions en meer.

Vinyl is kwaliteit

Mits het gebruik van een goede naald en draaitafel gaat er nagenoeg niets verloren van de originele opname. De artiest neemt zijn of haar muziek op op tape. Die opname wordt dan op een plaat gezet en vervolgens door de luidsprekers weergegeven. Er gaat in principe niks van de opname verloren.

Misschien nog wel het belangrijkste voordeel voor veel mensen is dat het geluid van een vinyl plaat warmer aanvoelt. Dat heb je vast een platenliefhebber wel eens horen zeggen. Het is ook moeilijk te ontkennen. Het geluid van een plaat is nou eenmaal warm. Het geluid ligt wat meer in het midden dan hoog of laag. Platen hebben een wat neveliger geluid wat voor veel mensen warmer en gezellig aanvoelt.

Misschien is toch één klein minpuntje aan vinyl.

Zelfs bij de beste kwaliteit van persing kan ruis tussen de nummers hoorbaar zijn. Ook bij hoog volume. Dit is vooral te wijten aan het feit dat we nog altijd te maken hebben met een mechanisch proces. De oplossing is het gebruik van subsonic filters die dit dan weer gedeeltelijk wegwerken.

Hoe analoog zijn hedendaagse elpees?

De platenspelers van vandaag zijn van prima kwaliteit. Er worden door veel fabrikanten weer prachtige exemplaren gemaakt. Maar sta je wel eens stil bij de vraag wat nu eigenlijk de bron is van het vinylalbum dat onder je naald draait?

Helaas is dit bij het ‘nieuwe vinyl’ bijna altijd een digitale bron waaruit geput wordt. Audiofiele firma’s als Classic Records of MFSL zijn wellicht de uitzondering. Zij beweren in ieder geval dat ze nog puur analoog werken van mastertape tot snijbeitel.

De pure beleving van vinyl

Vinyl beluisteren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spotify, is een ritueel. Je houdt de muziek in je handen, de albumcover, de geur van het medium en het voorzichtig aanbrengen van de naald op het album.

Skippen naar een volgend nummer is er niet bij. Dus, er wordt geluisterd naar alle songs. Dat draagt bij aan de beleving. Het spelen van platen is een ervaring op zich.

Klinkt vinyl beter dan cd?

Er valt voor allebei wel iets te zeggen. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Een cd klinkt ‘schoon’ en helder tegenover het warmere geluid van vinyl. Dat is dus een kwestie van smaak. Maar dat warme geluid van vinyl kan de muziek ten goede komen. Denk eens aan soul, funk of jazz muziek. Dan werkt het als synergie en zorgt het voor meer beleving in de muziek.

Dus toch Vinyl kopen?

Het ritueel van luisteren. Het warme geluid en de moderne platenspelers zijn genoeg redenen om platen in huis te halen. Ga gewoon eens bij de hifi-winkel luisteren en oordeel dan zelf of het meerwaarde is voor je muziekbeleving. De fanatieke muziekliefhebber heeft het allemaal in huis. Want soms klinkt het ene medium gewoon beter dan het andere!

Check deze links

Interessant webadres
www.audiofederation.com

You Tube

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

1 comment
 1. Avatar
  Frans Moens

  Vinyl record, 1000 times zoomed.

  Sound is the vibration of particles across a medium – air and water, for instance – in the form of waves. The needle’s job is to read all the information in the grooves, vibrations etched into the record’s grooves are read by the needle and are converted to sound waves.

  A record has a finite space, the length and frequency of the music will affect the depth and width of the grooves.

  Link: https://www.google.com.au/amp/s/amp.livescience.com/33793-record-players-work.html

Slider