HOBBY'S EN VRIJE TIJD

Hoe audiofielen hun liefde voor perfect geluid botvieren

By Redactie
Hoe audiofielen hun liefde voor perfect geluid botvieren

Het klinkt misschien erger dan het is, maar audiofielen hebben geen besmettelijke ziekte of enge afwijking. Volgens Wikipedia is het “iemand die zich zeer gedreven voelt tot het perfectioneren van de weergave van opgenomen geluid”.

Hoewel het er in veel gevallen niet mee bedoeld wordt, kan dit zover gaan dat het een obsessie wordt. De term audiofiel is van het Grieks en Latijn afkomstig en betekent vrij vertaald hoor-liefhebber oftewel geluidsliefhebber.

Je hoeft geen kenner te zijn om het blikkerige geluid uit een babyluidsprekertje in een smartphone te onderscheiden van een hifi-installatie zonder al te veel ruis en vervorming. High end-geluid gaat nog een stapje verder dan hifi en is het domein van de liefhebbers met een ruim budget en van de fijngevoelige audiofielen.

Boys with their toys

Zijn het dan gepassioneerde muziekliefhebbers of geluidsfetisjisten, die audiofielen?

In de hifi-zaak wandelen veel vijftigers rond als een kind in een snoepwinkel. The difference between men and boys is the price of their toys. Want dit is een hobby die vooral door mannen wordt beoefend.

Vooral mannen dus. Met een technische tik, die terugverlangen naar het gevoel van vroeger. Mannen die praten over wat klanken bij hen los maken.

Je vindt ze in alle lagen van de bevolking. Niet alleen miljonairs – zeker niet. Gewoon, iemand die liever 150.000 euro spendeert aan een hifi-installatie dan aan een groot huis of een dure auto.

Hoe herken je een audiofiel?

Wat typeert een audiofiel?

(1) Ze houden zielsveel van muziek

(2) Ze willen muziek op de best mogelijke manier beluisteren/ervaren.

(3) Nu wordt het lastig. De meeste audiofielen gaan hier in verschillende richtingen.

(3a) Ze evalueren of vergelijken audiosysteemcomponenten en proberen constant te verbeteren terwijl ze luisteren naar tekortkomingen in hun systeemluistersmaak.

(3b) Of ze willen gewoon het beste systeem kopen dat ze zich kunnen veroorloven en experimenteren met verschillende bronnen en kabels (tweaks). Ze voelen zich uitgedaagd om te zien of kabel of tweak A anders is dan B en doen uitgebreide A/B vergelijkingen.

(3c) Sommigen onder hen – tot slot – draaien de tijd terug en bouwen audiosystemen op basis van moderne en vintage uitrustingsstukken.

Het mag wat kosten

De audiofiel heeft er wat over voor de ideale set.

50.000 euro is in de audiofiele wereld geen absurd prijskaartje. Wat dacht je van een versterker van 200.000 euro of een platenspeler met luchtvering aan 130.000 euro.

Die grote bedragen zijn vaak onzin, zeggen kenners. Je kan voor 5.000 of voor 10.000 euro ook al een prachtige installatie samenstellen. Zolang je de prijzen niet vergelijkt met consumentenelektronica. Want je vergelijkt een Hasselblad toch ook niet met de camera van een smartphone?

Luisteren naar high end vraagt oefening. Audiofielen vergelijken zichzelf met wijnliefhebbers. Je moet trainen om een goede wijn van een mindere te onderscheiden.

Uiteindelijk is er maar één doel: het weergeven van de werkelijkheid. Perfectie is niet haalbaar, maar “de uitdaging is juist om met verschillende componenten precies die balans van goede eigenschappen in het geluid te vinden die jou het meeste raakt.”

Als je mijn mening vraagt … Het gaat allemaal om de muziek.

Check deze links

Enkele leuke webadressen
www.oswaldsmillaudio.com
www.mcintoshlabs.com/

YouTube

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

1 comment

Slider