HOBBY'S EN VRIJE TIJD

Betekent Photoshop de dood voor de fotografie?

By Redactie
Betekent Photoshop de dood voor de fotografie?

Onder de anciens in de fotografie en onder diegenen die bekend waren met de analoge fotografie is het gebruik van Photoshop of andere fotobewerkingssoftware een boosdoener. De mogelijkheid om een “gemiddelde” foto om te toveren tot een “ok” foto bestond vroeger niet. Vanuit dit standpunt is de nood voor een “professionele fotograaf” verminderd, simpelweg omdat iedereen met behulp van het verschuiven van een aantal sliders “OK” foto’s kan maken. Maar wist je …

Fotobewerking heeft altijd bestaan

Neem nu bijvoorbeeld Ansel Adams (Landschapsfotografie) of Henri Cartier Bresson (fine Art fotografie), zij waren buiten grootmeesters in de fotografie ook helden in de donkere kamer. Met behulp van kleurfilters, sjablonen enzovoort werden bepaalde delen van de foto lichter (Dodge) of donkerder gemaakt (Burning) om contrasten te vergroten en zo een bepaalde sfeer of gemoed te creëren. Niet alledaagse methoden zoals onder andere vaseline op de lens smeren, negatieven laten koken, papier bewerken met chemicaliën werden toegepast om speciale kleureffecten, wazige foto’s of andere artistieke effecten te bekomen.

Bottom line: Fotobewerking heeft altijd al bestaan, het proces is nu alleen verplaatst van de DOKA naar de PC.

Verbeteren of manipuleren

De algemene regel is “van een slechte foto kan je geen goede foto maken, maar van een goede foto kan je wel een WAAAAUW foto maken”. Het maken van een “geslaagde foto” is afhankelijk van veel factoren en is niet iets wat alleen een beeldbewerkingsprogramma kan beïnvloeden. Ik spreek hier over factoren als compositie, emotie enzovoort. Tevens heb je ook nog de technische limitaties van je camera (kleurintensiteit, dynamisch bereiken enzovoort) die ook een rol spelen. Bij een geslaagde foto de kleuren of contrasten verscherpen om je foto dat tikkeltje extra te geven, is zeker niet verkeerd en aan te raden. Maar als je veel tijd moet investeren in nabewerking en manipulatie om je foto toch nog op iets te laten trekken, daar ligt voor mij persoonlijk de grens.

Is manipulatie dan verkeerd?

Totaal niet, als dit je bedoeling is. Als de eindfoto die je wilt maken een compositie is van verschillende foto’s of meer gericht naar digital art, dan heb je programma’s nodig om die resultaten te bekomen.

Elke kunstvorm, of het nu fotografie of videografie of muziek is, blijft tenslotte een product van de huidige technologie die beschikbaar is op dat moment in de tijd. Fotografie is door de jaren heen een van de vele mogelijkheden geworden om een verhaal tot stand te brengen, maar is zeker niet meer het enige. Iedereen moet voor zichzelf beslissen in welke mate hij wat nodig heeft om zijn creativiteit te tonen.

Ik ben benieuwd naar jouw standpunt hierover. Laat het niet na je comments onderaan dit artikel toe te voegen.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Slider